Home Contact/Links Disclaimer Sitemap

 

Elektrisch varend passagiersvervoer

 

Sinds het najaar van 2008 volgen wij de ontwikkelingen op het vlak van het   gebruik van elektrische boten voor openbaar personen vervoer.
Dit is de vierde update, 26 mei 2013  

 

 

Waar in Amsterdam het College met haar "Nota Varen in Amsterdam" het nog tot in lengte van jaren goed vindt, dat de grote rondvaartboten blijven doordieselen, varen er in Parijs al sinds 2007 elektrische ferries.

 

We hebben het dan over de veerverbinding die het eindpunt van de Metro- lijn 7 station "Corentin Cariou" en het 900 meter verderop liggende "Parc du Millénaire", een nieuw opgezet 110.000 m² groot kantorencomplex,verbindt.

Met de extra inzet van een vierde boot wordt er nu in de spits een afvaart frequentie gerealiseerd van eens per 2,5 minuut met deze nieuwste "Navette du Millénaire" (Millénaire Shuttle line).

De uitbreiding van de vervoerscapaciteit volgt met nu deze vierde boot vloeiend de groei van de kantoor capaciteit.Inmiddels worden er dagelijks 3.600 passagiers in vaartjes van 6 minuten met een vaarsnelheid van 12 km/u naar kantoor gebracht en weer terug naar de Metro.

 

Het uit La Rochelle afkomstige ALT EN (Alternatives Energies)is de ontwikkelaar/ bouwer van dit vervoersconcept. Met deze nieuwste catamaran stapt de werf meteen ook over op Lithium batterijen van SAFT. De batterijen in de drie bestaande boten zullen in de komende tijd ook door pakketten van SAFT worden vervangen.

Daarnaast is ook deze nieuwste boot weer voorzien van een pakket zonnepanelen en wordt aangedreven met een tweetal Fischer Panda 20 kW stuurbare POD's.

 

Voor de nieuwste versie van haar kleinere ferries type Passeur, voor 35 personen gebruikt ALT EN nu Lithium batterijen van het Amerikaande Valence.

 

ALT EN participeert daarnaast in een project waarbij waterstof als energiedrager zal fungeren.

 

Najaar 2013 brengt ALT En in Toulon een 21 meter lange zeegaande hybride cat-ferry in de vaart.

 

Bekijk hieronder het fimpje over deze nieuwste Parijse boot.

 

 

 

Sinds het najaar van 2008 volgen wij de ontwikkelingen op het vlak van het gebruik van elektrische boten voor openbaar personen vervoer. Dit is de derde update.

 

ALT.EN Ferry Boat Marseille

In februari 2010 heeft het Franse ALT-EN haar modellen reeks uitgebreid met een bi-directionele pont voor personen vervoer in de haven van Marseille. De boot is nu een jaar in de vaart en pas nu publiceert de werf er over.

Als echte pont meert de boot dan ook aan met haar hek- of boegzijde, wat tijdbesparing oplevert en daarmee een navenant hogere vervoerfrequentie (efficiënter) mogelijk maakt.

Voor de aandrijving wordt gebruik gemaakt van twee POD-motoren, die echter niet in het verlengde van de twee drijvers (de boot heeft een catamaran rompvorm), maar tussen de drijvers zijn aangebracht.

 

Klik op de foto's voor vergroting

De POD's zijn 340 graden draaibaar en worden afhankelijkvan de

vaarrichting steeds 180 graden omgekeerd. Door het draaibaar zijn laat de boot zich ook uiterst makkelijk besturen. Bijzonder is, dat door steeds een beetje roer te geven tijdens de overtocht de stroming in de havenmond kan worden gecompenseerd. Dit wordt overigens geheel door een computer geregeld, waardoor de schipper gewoon kan varen.

Het schip is energetisch zeer efficiënt, het verbruik met 45 passagiers aan boord, bij een snelheid van 7 km/u is volgens opgave nog geen 2 kW. Daardoor kan de boot (bij zonnig weer) zelfs helemaal varen op de energie uit de zonnecellen.

 

Voor de hele productrange van deze Franse werf klik hier

Artikel dd. 31 maart 2010

Sinds het najaar van 2008 volgen wij de ontwikkelingen op het vlak van het gebruik van elektrische boten voor personen vervoer. De eerste aanzet vormde de inzet van E-boten voor vervolg transport op het eind van de metrolijn naar een verderop gelegen nieuw gebouwde kantoren wijk in Parijs.

 

Dit toen in navolging van het eerdere succes en bewezen betrouwbaarheid van een aantal schepen (Passeur's) die als shuttles elders in Franrijk al in gebruik waren.

Producent van dit vervoersconcept is ALT-EN (Alternatives Energies) uit het aan de Franse westkust gelegen La Rochelle.

De modellen lijn is uitgegroeid tot 5 stuks, waarbij automatische deuren en een speciaal docking systeem er voor zorgen, dat de boten single handed kunnen worden gevaren, wat de exploitatie kosten laag houdt. Ook de onderhoudskosten van de boten, zijn in vergelijking met stadsbussen aanzienlijk lager.

 

 

Inmiddels worden soortgelijke boten in een aantal steden / havenmondingen voor personenvervoer ingezet. Boten die allemaal het zelfde basis concept hebben:

 • licht gebouwd
 • rompvorm catamaran voor zowel optimale stabiliteit, bij dat lage gewicht, als minimale weerstand
 • waarbij voor de nieuwste typen de z.g. entree van de drijvers hen geschikt maakt voor ruwer water
 • aandrijving d.m.v. twee stuurbare POD's voor optimale manoeuvreer eigenschappen
 • zonnepanelen op het dak voor het vergroten van de z.g. autonomie (tot 2 uur per vaardag)
 • aanleggen d.m.v. een docking-point zodat e.e.a. minimaal tijd kost en
 • dankzij deze manier van aanleggen ook nog tijdens het even aan de wal liggen kunnen snelladen van de batterijen op basis van inductie techniek-

 

Het nieuwste model (zie foto's hierboven) is per 1 november 2010 aan de vloot toegevoegd, zodat er nu met drie van deze schepen een 6 minuten dienst wordt onderhouden op de steeds drukker wordende Parc du Millénaire lijn in Parijs.

Dat moet ook wel want het aantal kantoor gebouwen groeit ook nog steeds gestaag. Het gebruik van dit vervoer is overigens gratis. Ook dit Zero Emission Electro-Solair schip meet 15 x 5 meter en kan 75 passagiers met een snelheid van 18 km/u vervoeren. Op kruissnelheid van 12 km/u kan 8 uur worden gevaren.

Het schip voer dus ook vanaf de werf in La Rochelle zelf de 60 km over de Seine naar Parijs.

 

Oorspronkelijk artikel dd. 27 december 2008

ALT.EN  Bus de Mer 75 passagiers

elektrisch varend transportsysteem:

Nieuw:  Bus de Mer in La Rochelle   foto rechts

 

Navettes de Paris  foto rechts

Tussen 't eindpunt van metro- lijn 7 station "Corentin Cariou" en het 900 meter verderop liggende "Parc du Millénaire" (Millenium park), een nieuw opgezet 110.000 m² groot kantorencomplex,vaart elke
10 minuten de "Navette du Millénaire" (Millénaire Shuttle).
 
 
De lijndienst vaart met 2 boten over het nauwe "Canal Saint Martin". De boten zijn geschikt om tot  75 passagiers te kunnen vervoeren (35 zitplaatsen).
De shuttle's zijn ontwikkeld door het Franse bedrijf Alt.En Design.
Ze hebben twee stuurbare synchrone Fischer Panda 20 kW POD's, wat een grote manoeuvreerbaarheid geeft aan deze als catamarans gebouwde schepen.
Om het transport zo vlot mogelijk te laten verlopen zijn de boten uitgerust met een speciaal aanlegsysteem en door de schipper bedienbare deuren. Klik op foto voor vergroting.
Navettes de Paris POD-engines
Wat dit aangaat is zelfs de steward, die ook aan boord is, dus niet echt nodig.
De te overbruggen afstand is 900 meter en de afvaart is elke 10 minuten tussen: 7:00 am tot 7:00 pm  op werkdagen.
 
De boten worden 's nachts met groene stroom opgeladen.
Het resultaat een stukje zero emission openbaar vervoer dat volledig is geïntegreerd in het vervoerssysteem van een wereldstad.
 
Om de prestaties van de boten verder te verbeteren heeft Alt.En design een aantal innovaties toegepast:
 • Gebruikmakend van de nieuwste CFD technieken in de ontwerpfase is de rompweerstand teruggebracht en kon ook de boeggolf verkleind worden
Navettes de Paris
 • Het toepassen van POD-motoren voorkomt energieverlies in schroefassystemen en overbrengingen
 • Voor deze laagtoerige synchrone  POD's zijn speciale propellors ontwikkeld
 • Het stuurbaar zijn van de POD's draagt extra bij aan de manoeuvreerbaarheid van de boten 
 • Voor de bouw van de romp is gebruik gemaakt van lichtgewicht fiberglass composiet, dit leidt tot 10 ton waterverplaatsing (zonder accu's) 
 • Voor het batterij pakket is gekozen voor NikkelCadmium, dit leidt tot een ten opzichte van lood/zuur aacu's gunstiger kW/Kg verhouding van 19,5 kg per kWh in plaats van circa 30 kg per kW.
Navettes de Paris Ni/Cd batterypack
 • Alt.En Design. claimt voorts een snellaad methode voor deze
  batterijen gepatenteerd gekregen te hebben, waarmee het pakket in de helft van de tijd geladen kan worden.
 • Het laden gebeurt elke keer dat de boot aan de wal komt waarbij de energie via inductie wordt overgedragen.
 • Tenslotte is er op het dak een zonnepaneel aangebracht met een capaciteit van 2,7 kWp, dat in tussen de 10 en 20% van de energiebehoefte voorziet. 
 • Deze lijndienst vaart met 2 boten over het nauwe "Canal Saint Martin". De boten zijn geschikt om tot  75 passagiers te kunnen vervoeren (35 zitplaatsen).
Navettes de Paris zonnepanelen
 

Klik hier voor een impressie van dit bijzondereopenbaar vervoersysteem over water. 

 

In Nederland wordt ALT.EN vertegenwoordigd
door Robert Smolders Agency

 

Alt.EN produceert nog twee andere typen: het thans nieuwste type  Bus de Mer en de iets kleinere Passeur, zie foto's hieronder.  

 

ALT.EN Passeur en docking inlet voor de Bus de Mer

 

ALT.EN Bus de Mer

Deze Bus de Mer (tot 75 passagiers) haalt 20% van de benodigde energie uit zonnepanelen en heeft een actieradius
van 100 km, maar  is ook in Serie Hybride uitvoering
beschikbaar en haalt dan snelheden tot 10 knopen. 

 

 Technische gegevens van de Navette

Romp 
Boot type Catamaran
Bouwmateriaal

Fiberglass &  polyester FRP

Platform (50 tot 100 passagiers)
   
Specificaties 
Lengte 15 m -
Breedte 5.00 m
Waterverplaatsing onbeladen 12 Ton
Waterverplaatsing beladen 19 Ton
Diepgang 0.7m tot 1.2m 
Vrijboord 0.7 m
Beschikbare verblijfsruimte 68 m²
Maximum aantal Passagiers 75
Aantal zitplaatsen 35
Opstelplaatsen voor rolstoelen 2
Opstelplaatsen voor fietsen 4
Bemanning Schipper en steward
Classificatie Bureau Véritas (BV)
   
Energie en aandrijving 
Motoren Fischer Panda 2 POD's
Vermogen 2 x 22 kW
Batteryij type Ni/Cd  *
Battery pack capaciteit 110 kW/h
Battery pack gewicht 2150 kg
Oplaadduur 7 uur
Zonnecel dak 21 m² 2.7 kWc
   
Prestaties 
Maximum snelheid 14,4 km/u
Draaicirkel < 5m
Vaarduur 5 uur
Actieradius 60 km
Verbruik per passagier

22 Wh/km - 0.08 MJ/km

Verbruik uitgaande van 75 passagiers 1,65 kW/km

Product overzicht

Passeur Vedettes du Millénaire Bus de Mer Ferry Boat Marseille

Boottype /

Bouwwijze

Passeur

Vedettes du

Millénaire

Bus de Mer

Ferry Boat

Marseille


Rompvorm Catamaran Catamaran Catamaran Catamaran  
Materiaal Polyester Polyester Polyester Polyester  
Opbouw Alu + Canvas Polyester Aluminium Aluminium  
Afmetingen         info  en waardes
Lengte o.a. 10,00 15 15   meter

Breedte o.a.

  3,50  5 5   meter
Gewicht 4,10 / 6,50 12 / 19 12 / 19   ton      on- / beladen
Diepgang 0,6 / 0,9 0,7 / 1,2 0,7 / 1,2   meter  on- / beladen
Vrijboord 0,5 0,7 0,7   meter  onbeladen
Oppervlak 28 68 68   m2
Passagiers 30 / 20 35 /40 75 / nvt nvt /45 zit- / staanplaatsen
Overig 4 / 8 2 / 4 2 / 4   rolstoel / fietsen
Bemanning 1 / 0 1 / 1 1 /1   schipper / steward
Aandrijving          
POD Motoren 2 x 8 2 x 22 2 x 22   kW Fischer Panda
Batterijen 20 / 660 110 / 2.150 130 / 2.250   kWh  / Kg   Ni/Ca
Opladen 6 7 7   uur   vanuit 80% ontlading
Snelladen 20 nvt nvt   kW   inductief tijdens stops
Zonnepanelen 9 / 1,2 21 / 2,7 26 / 3,4   m2 / kWp
Prestaties          
Max snelheid 12 18 18   km/u
Autonomie 36 / 60 60 / ?? 96 / ?? ?? / ~ km  batt / + zon  bij 12 km/u
Draaicirkel < 3 < 5 < 5   meter
Boottype Passeur

Vedettes du

Millénaire

Bus de Mer

Ferry Boat

Marseille
info  en waardes

 

 

©2004-2017 Elektrischvaren.info Secured by XS4HumansOnly